Picture

Christian Dior a continuat tema colectiei New Look, meta­morfozand siluetele prin elemente inspirationale neasteptate, precum taieturile specifice costumelor barbatesti, folosirea fundelor mari pentru sublinierea taliei sau a imprimeurilor florale. Un atu a fost colaborarea cu renumitul designer de pantofi Roger Vivier, specialist in piele imprimata si in aplicatii de pietre pretioase, cel care a creat vreme indelungata pantofi pentru Elizabeth Taylor sau pantofii purtati de Regina Elisa- beta a Il-a a Marii Britanii la incoronarea sa. 

Posete elegante

Printre clientele celebre ale casei Dior se numarau Evita Peron, Prima Doamna a Argentinei, Printesa Margareta a Marii Britanii, dar si vedete ale cinematografului hollywoodian, sau femeile din inalta societate pariziana, toate indragostite de rafinamentul mate­rialelor si al liniilor folosite de Dior in colectiile New Look. Faimoasa mademoiselle Chanel ocupa un loc special in randul legendelor din lumea modei, purtand posete elegante. Aflata pe aceeasi baricada cu nume sonore din miscarea artistica a anilor '20 si '30, precum Stravinsky, Cocteau, Picasso sau Diaghilev, cel care a oferit Parisului celebrele balete rusesti, Gabrielle Chanel si-a dorit eliberarea femeii din canoanele vestimentare ale secolului al XlX-lea, oferind tinutelor sale cate putin din ceea ce o facea unica: independenta, stilul si persona-litatea. 

Regina absoluta a modei pariziene, cea care a afirmat ca moda trece, stilul ra­mane, Mademoiselle Coco paraseste stilul greoi si incarcat al curentului Belle Epoque, care o determinase sa se intrebe cu ironie: cum poate un creier sa functioneze sub toate acele haine? in schimb, propune haine inspirate de stilul sport masculin si posete clutch. Creatoarea jachetei din lana si a celebrei little black dress, articol indispensabil din garderoba oricarei femei, dar si a lungilor fuste gipsy sau a rochiilor din crepe georgette cu cristale aplicate, Coco ramane faimoasa pentru taiorul realizat in 1955. Chanel Look, noul tip de tinuta propus femeii dinamice, era compus din costumul de tweed buclat, cu nasturi metalici aurii, purtat cu o geanta din piele cu lant metalic, nesfarsite siraguri de perle sau cu o floare de camelie din matase. 

Karl Lagerfeld, actualul director de creatie al casei Chanel, a pastrat linia clasica a taiorului, aplicandu-i de-a lungul timpului elemente precum pielea matlasata sau dantela.in sezonul de prima- vara-vara 2008, Lagerfeld a combinat tweedul clasic cu denimul, lasandu-se inspirat la crearea colectiei de cultura si drapelul american. Greta Garbo, Marlene Dietrich sau Katharine Hepburn sunt doar cateva nume de staruri care i-au purtat tinutele, cea din urma jucand chiar rolul Coco in piesa realizata dupa viata creatoarei. Gasesti aici mai multe modele.

    Author

    Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

    Archives

    November 2013

    Categories

    All